Press ESC to close

9 najkorzystniejszych dla zdrowia warzyw.

Warzywa są znane z tego, że zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika, które są korzystne dla naszego zdrowia. Istnieje jednak pewna grupa warzyw gwiaździstych, które są wyjątkowe, jeśli chodzi o poprawę jakości naszej diety. Zaleca się zawsze spożywanie ich w postaci surowej, ponieważ niektóre z nich tracą swoje właściwości pod wpływem ciepła, a także odpowiednie mycie i dezynfekowanie warzyw. Dlatego przedstawiamy wybór 9 najzdrowszych warzyw.

Szpinak.

Szpinak to zdrowe warzywo par excellence, ponieważ jest źródłem witaminy K, która dostarcza nam niezbędnych składników do utrzymania mocnych i zdrowych kości. Dostarcza nam również żelaza, które zapobiega chorobom takim jak anemia, oraz dużych ilości magnezu, który zapewnia dobrą kondycję naszych mięśni i układu nerwowego. Jakby tego było mało, szpinak jest idealny dla zdrowia naszego serca, ponieważ obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu jest idealny dla osób z nadciśnieniem.

Pomidor.

Choć pomidor jest de facto owocem, nie używamy go zazwyczaj w deserach czy smoothie, dlatego musimy podkreślić, że jest jednym z najzdrowszych warzyw ze względu na zawartość likopenu. Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, na które narażony jest nasz organizm w wyniku stresu i zanieczyszczenia środowiska. Ponadto, według badań naukowych, substancje takie jak luteina i zeaksantyna obecne w pomidorach pomagają zmniejszyć o 25% ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
Ponieważ pomidor nie jest produktem spożywczym, który długo utrzymuje się w naszej kuchni, zaleca się spożywanie suszonego pomidora, ponieważ wzmacnia on wszystkie właściwości jego naturalnej wersji.

Jarmuż.

Niewiele osób wie, jaką moc kryje w sobie jarmuż, który oprócz tego, że jest pyszny w sałatkach, na parze lub w postaci chipsów, jest pełen wspaniałych wartości odżywczych. Dzięki zawartości witamin A, C i K pomaga kontrolować poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na nadciśnienie.

Groch.

Groch jest doskonałym źródłem zarówno białka, jak i błonnika, który pomaga utrzymać równowagę flory jelitowej. Ziarna te wykorzystują zdrowe bakterie znajdujące się w naszych jelitach do wspomagania ich naturalnego ruchu, wspierając zdrowie przewodu pokarmowego. Zawierają również związek o nazwie saponina, który ma silne właściwości przeciwutleniające, zapobiegające powstawaniu komórek rakowych w naszym organizmie.

Czosnek.

Czosnek jest już zapewne składnikiem Twoich ulubionych dań na ciepło. Oprócz tego, że nadaje pyszny smak naszym przetworom, jest z natury antybiotykiem ze względu na zawartość siarki.

Burak.

Sok z buraków jest dobrym środkiem aktywizującym, który pozwala rozpocząć poranek z bardzo dobrym stanem zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu jest idealny dla osób cierpiących na nadciśnienie. Pomaga również zapobiegać cukrzycy i jest zgodny z dietą osób cierpiących na tę chorobę, ponieważ zawiera przeciwutleniacz o nazwie kwas alfa liponowy, który zwalcza problemy nerwowe związane z cukrzycą, znane również jako neuropatia cukrzycowa.

Lucerna.

Wiele osób nie wie, że lucerna jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które zawiera saponiny, flawonoidy i fitoestrogeny – silne przeciwutleniacze dla naszego organizmu. Są one idealne w walce z chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak zapalenie stawów. Pomagają one również w usuwaniu kamieni nerkowych i stanów zapalnych narządów.

Słodki ziemniak.

Słodkie ziemniaki są pyszne i zawierają witaminy, potas i beta-karoten, które wspomagają zdrowie oczu i zwalczają choroby zwyrodnieniowe, takie jak rak. Są one również smaczne i zgodne z dietą cukrzycową ze względu na niską zawartość cukru i indeks glikemiczny, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Wodorosty.

Wodorosty są jednym z niewielu roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych dla naszego zdrowia. Ponadto każdy rodzaj wodorostów ma specyficzne wartości odżywcze, ale wszystkie są bogate w jod, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia tarczycy.